Warm water met hulp van de zon
De meeste zonneboilers worden gebruikt voor warm tapwater
De energie van de zon komt elke dag gratis in huis met een zonneboiler, een gemiddeld 4 persoons huishouden kan al snel 150-200 Euro per jaar besparen door een zonneboiler. De besparing is groter als ook de verwarming door de zon ondersteund wordt, zie hieronder.
De keuze van de juiste boiler heeft met veel factoren te maken, ten eerste is er het huis, hoe groot kan hij zijn? Ten tweede uit hoeveel personen bestaat uw huishouden en hoeveel water verbruiken deze gemiddeld, stelregel is men redelijk zuinig dan is 50 liter per persoon voldoende, wilt u meer luxe dan is 80 liter per persoon beter, waarbij een grotere boiler ook voor zuinige mensen een grotere besparing oplevert omdat er meer warmte opgeslagen wordt voor minder mooie dagen.
Verwarming met hulp van de zon
Een zonneboiler kent iedereen inmiddels, de meeste mensen denken hierbij aan het opwarmen van tapwater, terwijl het juist meer rendement oplevert als je ook de verwarming van je huis met zonnewarmte ondersteunt
Als we een goed geïsoleerd huis met 100 m² collector en 40 m³ warmteopslag zouden hebben hoeft er niet bijverwarmd te worden. maar omdat niet iedereen zo veel plaats heeft is een combinatie van zonneboiler en een hout- of pelletkachel een goede optie.
Bij een collector oppervlak 20 m² en buffervat met een volume van 1000 liter zou de zon een besparing op de verwarmingskosten van ca. 30-45% opleveren. Hieronder staan 2 grafieken die de relatie tussen de grootte van de collector en de daarbijhorende warmte-buffer laten zien in relatie tot de mogelijke graag van energiebesparing op verwarming. Een zonneboiler voor alleen tapwater levert ook een redelijke besparing maar dat is geheel afhankelijk van het warmwaterverbruik en is in veel gevallen veel minder in verhouding tot de investering.
Warmte-Buffer
Een buffer is nodig om de warmte op te slaan en zo de energie van de zon ook op dagen met minder zon te kunnen gebruiken
Uit bovenstaande rechter grafiek is te zien dat 40 liter per m² collector oppervlak een redelijke richtwaarde is, voor de verschillende types en uitvoeringen van zonnecollectoren gelden verschillende waarden, waarbij belangrijk is dat een installatie juist gedimensioneerd is voor de toepassing waarvoor deze bedoeld is.
Een zonneboiler voor warm-tapwater moet groot genoeg zijn de om in de zomer de gebruikers van warm water te voorzien zonder dat er andere verwarming nodig is dan de zon, voor een gemiddelde familie is dit al snel 200 liter en een collector oppervlakte van 5 m². Tapwaterboiler of hygiëneboiler, de voordelen van een hygiëneboiler zijn dat het tapwater via een warmtewisselaar opgewarmd wordt en dus niet lang in de boiler staat, daarom kan er geen legionella ontstaan en wordt hij hygiëneboiler genoemd. De hygiëneboiler wordt vooral gebruikt als ook de verwarming ondersteund wordt.
Voor een zonneboiler met verwarmingsondersteuning is een collector van 15 -20 m² met een 1000 liter (hygiëne) boiler een goede compromis, betaalbaar, in de meeste huizen nog wel te plaatsen en met een besparing op de gasrekening tussen 30 en 45% ook rendabel.
Voor warmte voor wasserijen, boerderijen en industrie geldt dat er enorme besparingen te behalen zijn en dat er zeer aantrekkelijke subsidies zijn die de investering in zonne-warmte zeer rendabel maakt.
Vanwege de huidige marktsituatie is de webshop uitgeschakeld voor een prijsopgave kunt het contactformulier invullen
De afmeting van een zonneboiler moet uw situatie afgestemd worden, dat er bij een zonneboiler die voor verwarmingsondersteuning gebruikt wordt in de zomer een warmteoverschot ontstaat is normaal. Als de boiler/buffer de maximale temperatuur bereikt heeft zal de solarpomp stoppen en zal de temperatuur in de collector oplopen en de solarvloeistof in de collector verdampen, mits dit niet te vaak gebeurt kan dit geen kwaad, als het te vaak gebeurt veroudert de solarvloeistof sneller. Soms is het mogelijk dat de overtollige warmte afgevoerd wordt door de solarpomp s'nachts te laten draaien (vakantieschakeling).